Suunvuoro suojainalalta - uusi haastattelusarjamme

Nimi: Mika Piirainen

Titteli: Tarkastaja

Työnantaja: Etelä-Suomen Aluehallintovirasto

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Kysymykset:


Millainen koulutus sinulla on?

Olen mekatroniikan insinööri (AMK)

Kuinka päädyit suojainalalle? Urapolkusi keskeisimmät vaiheet?

Hain ja pääsin noin kymmenen vuotta sitten Etelä-Suomen Aluehallintovirastoon työsuojeluun tarkastajaksi. Sattumien kautta päädyin tarkastamaan henkilönsuojaimia. Nykyisessä tehtävässä markkinavalvonnan parissa olen viihtynyt hyvin. Aikaisemman työurani olen tehnyt konepajateollisuuden parissa erilaisissa asiantuntija- ja esimiestehtävissä.

Mikä työssäsi inspiroi?

Ehdottomasti tarkastukset. Pääsee käymään erilaisissa paikoissa ja tapaamaan uusia ja jo tutuksi tulleita ihmisiä. Aika usein ollaan uusien asioiden kanssa tekemisissä. Lainsäädäntö ja standardit uudistuvat ja muuttuvat. Samoin uusia tuotteita tulee markkinoille koko ajan. Muutoksen kyydissä on pysyttävä jatkuvasti.

Minkä alan ihmisten kanssa teet paljon yhteistyötä?

Tapaan paljon kauppojen suojainasiantuntijoita ja -kauppiaita. Osan kanssa olen vuosien saatossa tullut ”tutuksi”, ja he osaavat ottaa yhteyttä, jos heille tulee sellaisia kysymyksiä eteen, joihin heillä ei ole suoralta kädeltä vastauksia. Muutoin teemme tietysti yhteistyötä muiden viranomaisten kanssa. Korona-aikana teimme esimerkiksi tullin kanssa tiivistä yhteistyötä. Ja tietysti STM:n työ- ja tasa-arvo-osaston suuntaan yhteistyö on hyvää ja jatkuvaa. STM:n virkamiesten kanssa suunnitellaan kansalliset markkinavalvontahankkeet suojainten osalta.


Mitä haluaisit vielä oppia?

Vielä näin yli viisikymmentävuotiaana olisi kiva opetella laskemaan lumilaudalla.

Miten huolehdit omasta työturvallisuudestasi ja työssä jaksamisesta?

Meillä on työnantaja huolehtinut hyvin meidän työturvallisuudestamme, ja toki myös itse pitää noudattaa annettuja ohjeita. Oma jaksamiseni säilyy, kun muistan tasapainon työn, kodin ja harrastusten välillä. Työpäivä on kiva nollata, vaikka katsomassa muutama moottoripyörä- tai matkailuvideo YouTubesta ja kesällä voi myös hypätä moottoripyörän selkään. Vapaa-aika on lisääntynyt lasten aikuistumisen myötä.

Missä näet itsesi ja suojainalan kymmenen vuoden kuluttua?

Kymmenen vuotta on pitkä aika, kun ajattelee aikaa eteenpäin, mutta taakse katsoessa se oli ihan tuossa äsken. Toivottavasti olen vielä kymmenen vuoden päästä mukana menossa. Suojainalalle uskon tekoälyn tulleen silloin suojaimiin vahvasti mukaan. Toki perinteisempiäkin suojaimia varmasti silloin vielä nähdään.

Mikä on mottosi?

Vähän liikaa on sopivasti.

Mikä työssäsi nauratti viimeksi?

Viime viikolla kahvittelimme Lahden toimistossamme yhden työkaverimme eläkkeellelähtökahvit, ja siellä nauroimme paljon.